Το facebook σας λέει πότε θα... χωρίσετε!

Το facebook σας λέει πότε θα... χωρίσετε!

Ανησυχείτε ότι κάποια στιγμή μπορεί να χωρίσετε από το έτερόν σας ήμισυ;...
Χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο ίσως μπορείτε να μάθετε όχι μόνον αν αυτό θα συμβεί αλλά και πότε!


Μια επιστημονική μελέτη που συνέγραψαν ένας Αμερικανός επιστήμονας της Πληροφορικής και ένας μηχανικός του facebook υποστηρίζει ότι τα κοινωνικά δίκτυα όχι μόνον αποκαλύπτουν με ποιον έχετε δεσμό, αλλά και πότε θα χωρίσετε (και, μάλιστα, χωρίς να ελέγξουν την «κατάσταση» της σχέσης σας που εμφανίζεται στο προφίλ σας).

Η μελέτη, που συνυπογράφεται από τον Λαρς Μπάκστρομ και τον Γιον Κλάινμπεργκ, χρησιμοποίησε ανώνυμα δεδομένα από περισσότερους από 1,3 εκατ. χρήστες του facebook για να αναλύσει τα δίκτυα των επαφών τους, εξετάζοντας πόσους κοινούς φίλους έχουν, ποιοι είναι φίλοι με τους φίλους τους κ.λπ.

Το δείγμα ήταν χρήστες ηλικίας 20 ετών και άνω οι οποίοι αναφέρουν ότι είναι «σε σχέση» και έχουν από 50 έως 2.000 φίλους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας αλγόριθμος που ονόμασαν «διασπορά» (dispersion) τους βοηθά να βρουν αν δύο άτομα έχουν δεσμό.

Η «διασπορά» προκύπτει από τους κοινούς φίλους δύο ανθρώπων, αλλά και από το τι τους συνδέει. Η «χαμηλή διασπορά» - ο δείκτης που σχετίζεται με τα ζευγάρια - αποκαλύπτει όχι μόνον ότι δύο άνθρωποι έχουν μεγάλο αριθμό κοινών φίλων, αλλά και ότι αυτοί οι φίλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Κατά τους ερευνητές, τα ζευγάρια λειτουργούν ως «γέφυρες» μεταξύ άλλων χρηστών συστήνοντας τους ανθρώπους μεταξύ τους και δημιουργώντας νέες φιλίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάτε για ποτό με τους συναδέλφους της κοπέλας σας (που είναι φίλοι της στο facebook) και να καλέσετε κάποιους από αυτούς στο σπίτι για να τους γνωρίσετε.

Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο της «διασποράς» οι δύο ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια 60% ποιος είναι σύζυγος ποιου και να μαντέψουν με ακρίβεια περίπου 35% ποιος είναι σύντροφος ποιου.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι μπορούν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια κατά πόσον ή όχι τα ζευγάρια είναι πιθανό να χωρίσουν. Οι σχέσεις που δεν εντοπίστηκαν από τον αλγόριθμο της «διασποράς» είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να διαλυθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών σε σύγκριση με εκείνες τις οποίες βρήκε ο αλγόριθμος.

Βάσει αυτού, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις τείνουν να περιλαμβάνουν μεγάλη κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των φίλων των δύο συντρόφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου